על פסטה שמדברת עם המדף ועל גלגלי עתידים
קראנו כבר בלי סוף: בעתיד הקרוב המקרר שלנו יתקשר ישירות למחשב של הסופרמרקט, ויקנה
בעצמו את המוצרים החסרים. מדובר באינטרנט של הדברים (IoT); טכנולוגיה קיימת שעומדת להתעצם בשנים הקרובות, עם הצמדת מליארדי חיישנים לאלפי מוצרים טכנולוגיים, וחיבורם לאינטרנט.
אז קראנו ואנחנו מחכים בסקרנות. אבל נניח שאני מנכ"ל חברת מזון ורוצה לבחון באיזה אופן הטכנולוגיה הקרובה הזאת יכולה לפגוש אותי: אולי להתכונן לאפשרות שהמדפים בסופרמרקט ידברו ישר עם המחסן שלי, ואולי להיערך לכך שהמקררים של הלקוחות ידברו ישירות עם המחסן שלי וידלגו על המתווך.
אבל איך מתחילים לחשוב על זה בכלל? הרי הכנסה של טכנולוגיה חדשה גוררת עשרות שינויים בתחומים שונים. וכל שינוי כזה גורר אחריו שינויים נוספים. בקיצור, בלגן בראש.
כאן נכנסת לעבודה טכניקת ארגון חשיבה מתחום לימודי העתידים; גלגל עתידים (Futures Wheel):

וככה זה פועל:
אנחנו בוחרים טכנולוגיה חדשה, ומנחה הסדנה לומד אותה באופן בסיסי.
אנחנו מורידים מהרשת סכמה ריקה של גלגל עתידים. במרכז הגלגל יש ריבוע מרכזי ובו מקום לכתיבת הטכנולוגיה החדשה. מסביב למרכז, כמו כוכבי לכת שמקיפים את השמש, יש עיגולים קטנים. בכל אחד מהם נכתוב תוצאה חזויה אחרת של הכנסת הטכנולוגיה.
אם הטכנולוגיה שכתבנו במרכז היא "הכנסת ה-IoT לשוק המזון", נוכל לכתוב בעיגולים שמקיפים אותה איך היא יכולה להשפיע. למשל בכדור אחד נכתוב ש-"המוצרים שלנו בסופר ידברו עם המחסן" ובכדור נוסף נוכל לכתוב (בכחול) תוצאה אחרת, למשל ש-"המקרר בבית הלקוח יזמין מוצרים מהמחסן שלנו".
והנה, מכך ש-"ארון האחסון בבית הלקוח יזמין מוצרים מהמחסן שלנו" עולות התלבטויות. למשל, נוכל לכתוב התלבטות לגבי אופן החיוב של הלקוח.
ונוכל להמשיך עוד, ולהוסיף עוד "דורות" של תוצאות שנגרמות מתוצאות קודמות, ולכל תוצאה לכתוב תוצאות משנה.
והנה, יש לנו שיקוף של מערכת האפשרויות, כפי שאנחנו מבינים אותן, והמערכת הזאת מוצגת בצורה קלה יותר לעיכול.
עד כאן, שימוש בסיסי של גלגל עתידים. סדנה מבוססת גלגל יכולה להפוך לאירוע חשיבה מסעיר, במיוחד כאשר עובדים עם מודל מורכב יותר של גל גלגל תלת ממדי, שאותו אציג באחד הפוסטים הבאים.